Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice se modifică după cum urmează :
- se introduce o nouă atribuție pentru Comisia județeană in domeniul egalității de șanse între femei și bărbați, aceea de a efectua un raport anual care să conțină sinteza activității desfășurate, studiile sau analizele efectuate și recomandările elaborate pentru autoritățile administrației publice locale și publicarea acestuia pe pagina web a instituției prefectului.
- Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, în colaborare cu Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, Ministerul Justiției și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, elaborează și difuzează anual materiale documentare privind prevenirea, cauzele și consecințele violenței domestice.
- Ministerul Sănătății are o nouă obligație, aceea de a elabora instrucțiuni pentru a se asigura de faptul că în fiecare unitate sanitară sunt afișate informații despre serviciile de informare și consiliere pentru victimele violenței domestice de tip linie telefonică de urgență — helpline.
- se introduce în sarcina Ministerului Educației obligația de a se asigura că în fiecare unitate de învățământ sunt afișate informații despre serviciile de informare și consiliere pentru victimele violenței domestice de tip linie telefonică de urgență — helpline.
- se introduc în sarcina autorităților administrației publice locale patru noi obligații :
- k) să afișeze la sediul acestora și să publice pe paginile web informații cu privire la modalitățile de accesare a serviciilor sociale pentru prevenirea și combaterea violenței domestice și despre programele pe care le implementează în acest domeniu;
- l) să efectueze anual și să publice pe pagina web un raport care să rezume măsurile dispuse și programele implementate pentru prevenirea și combaterea fenomenului violenței domestice și ce cheltuieli au fost suportate din bugetul local pentru îndeplinirea obligațiilor de la lit. g), h) și i);
- m) să afișeze în stațiile de transport public în comun numărul liniei telefonice de urgență — helpline și orice alte informații despre accesarea serviciilor sociale pentru prevenirea și combaterea violenței domestice sau programele derulate;
- n) să includă în contractele cu furnizorii de servicii de transport public în comun obligația acestora de a afișa în mijloacele de transport numărul liniei telefonice de urgență — helpline.
- Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați colaborează cu radiodifuzorii aflați în jurisdicția României și Consiliul Național al Audiovizualului, cu respectarea prevederilor Legii audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare, pentru difuzarea cu regularitate a unor materiale informative cu privire la accesarea serviciilor de informare și consiliere pentru victimele violenței domestice de tip linie telefonică de urgență — helpline.
Monitorul Oficial Partea I nr. 26 (pdf)